Demonologie voor de moderne mens? - Goris, Harm J. M. J. (Collationes, 2020)
Harm Goris (Hoofddocent aan de Tilburg School of Catholic Theology) stelt de vraag wat de demonologie nog kan betekenen voor de moderne mens. Ontkenning van het bestaan van demonen is immers een kenmerk van het moderne wereldbeeld. De twintigste-eeuwse theologie probeerde Bijbelteksten over demonen aan te passen aan de moderniteit door ze te interpreteren als mythische uitdrukkingen voor medische en sociaal-politieke fenomenen of voor de existentiële Angst met betrekking tot het onvoorstelbare kwaad. Karl Barth kiest voor een soteriologische benadering. De vraag of er demonen (of engelen) bestaan als intelligente en vrije spirituele wezens wordt meestal genegeerd, opzij geschoven of negatief beantwoord. De auteur stelt dat de middeleeuwse angelologie belangrijke methodologische en metafysische inzichten biedt voor de aanpak van de vraag, hoewel ze op zichzelf niet de angst kan wegnemen die de vraag oproept voor het moderne wereldbeeld.